ASTM
D6062 Характеристики
високотемпературного піноутворення змащувальних мастил
СХОЖІ СТАНДАРТИ
Н/Д
ОБЛАСТЬ ДІЇ
Ці випробування визначають тенденцію
до піноутворення змащувальних мастил. Схильність мастил до утворення піни може
бути серйозною проблемою у таких системах, як високошвидкісні зубчасті передачі
та високооб'ємні насоси Недостатня змазка, кавітація і втрата мастил внаслідок
розливу можуть призводити до механічної поломки.
ЗРАЗКИ
Змащувальні масла (особливо рідини для
трансмісій і моторне масло)
СТИСЛИЙ ОПИС МЕТОДУ ВИПРОБУВАННЯ
1.Певна кількість зразку вміщується у 1000
мл мірний циліндр, нагрівається до 150°C і піддається аерації подачею 200
мл/хв. сухого повітря впродовж 5 хв.
2.Потім піні дають осісти впродовж 10 хв.
3.Об'єм піни вимірюється в кінці обох
періодів.
ВАЖЛИВІ ТЕХНІЧНІ ВИМОГИ ДО ПРИЛАДУ
Газові дифузори:
·або
циліндричний металічний дифузор, виготовлений зі п'яти-мікронної пористої
нержавіючої сталі
Випробувальна ванна:
·Здатна
підтримувати температури з постійністю 1 °C при 150 °C
·Достатньо
прозора, щоб можна було спостерігати поділки на циліндрі
ЗАЯВЛЕНА ТОЧНІСТЬ
Зразок
Повторюваність
Відтворюваність
моторне масло легкових автомобілів
Тенденція до піноутворення (5
хв.): r = 3,0 X0,5, у діапазоні 8,1 — 440 мл
Тенденція до піноутворення (5
хв.): R = 8,2 X0,5, у діапазоні 8,1 — 440 мл
моторне масло легкових автомобілів
Стабільність піни після 5 с
витримки: r = 2,3 x X0,5, у діапазоні 11 — 480 мл
Стабільність піни після 5 с
витримки: R = 10 x X0,5, у діапазоні 11 — 480 мл
РЕКОМЕНДОВАНА КОНФІГУРАЦІЯ
Елемент
№ деталі
Опис
Кількість
1
106572
Апарат для оцінки піноутворення
230 В
1
або 2
108357
Апарат для оцінки піноутворення
115 В
1
3
106697
Сушильна башта
1
4
106501
Міні-компресор і вакуумний насос
230 В
1
або 5
109450
Міні-компресор і вакуумний насос
115 В
1
6
106696
Розширювальний комплект ASTM
послідовність IV
1
АРГУМЕНТИ НА КОРИСТЬ УСПІШНОСТІ ПРОДАЖУ (підтверджені
патентами США)
·Доступність
у конфігураціях з подвійною або одиночною ванною
·чотири
випробувальні місця у кожній ванні
·Можливість
індивідуального підтримання температури у кожній ванні